Телевизор ТЕХНОМИКС

Най-добрите телевизори за 2020 – 2021 година

Ако искате нов телевизор, сега имате повече възможности от всякога, включително HD, 4K и интелигентни телевизори. Независимо от бюджета или размера на екрана, който искате, ето какво да търсите при покупка.

Кои са най-добрите за покупка

Наскоро телевизионният пазар се променя много, както по отношение на технологиите, така и по отношение на цената. Новите типове екрани с органични светодиодни (OLED) панели и ултрависока разделителна способност (UHD или 4K) заменят 1080p стандарта, с който сме свикнали. Но кой трябва да купите?

Най-добрите 4K модели

Въпросът за телевизионната разделителна способност беше между опциите 720p (1280 на 720 резолюция или малко под един милион пиксела) и 1080p (1920 на 1080 или малко над два милиона пиксела). След това премина към 1080p спрямо Ultra HD, или 4K (3840 на 2160, с осем милиона пиксела). 4K се превърна в стандарт за средни и по-големи телевизори от всеки голям производител.

Вече можете да намерите 65-инчов 4K телевизор за под 2000 лева. Реално погледнато, трудно бихте намерили телевизор от голяма марка, по-голям от 40 инча, който не е 4K.

Почти всички 4K модели имат свързани функции, които ви позволяват да предавате 4K съдържание. Платформите Roku TV, Amazon Fire TV и Android TV са позволили на много марки да добавят функции за интелигентни решения, без да разработват свои собствени системи като LG и Samsung. Тези платформи са пълни с функции и предлагат достъп до повечето основни услуги за стрийминг, заедно с функции като гласови асистенти, поточно предаване на местни медии и разнообразни приложения. Ако не можете да намерите приложенията или услугите, които искате на вашия телевизор, можете да свържете отделен 4K медиен стример към HDMI 2.0 порт.

Съвсем наскоро поддръжката за Apple AirPlay 2 ще се добави към няколко нови телевизора (както и по-стари модели) от LG, Samsung, Sony и Vizio. Това ви позволява да използвате вашия iPhone или iPad за поточно предаване на съдържание от iTunes към телевизора. Apple пуска и приложението Apple TV със своята услуга Apple TV + на много платформи за интелигентна телевизия. Това означава, че можете да гледате видео съдържание на Apple на почти всеки телевизор, без да се нуждаете от Apple TV 4K, което преди това беше необходимо.

4K съдържанието вече е свободно достъпно в много стрийминг услуги и на Ultra HD Blu-ray дискове, дори ако все още не е прието от услугите за излъчване или кабелна телевизия. Ако имате много бърза интернет връзка, можете да гледате няколко отлични предавания на Amazon и Netflix в 4K (и повечето нови оригинални програми за услугите се създават с тази резолюция). 

Трябва ли да изчакам 8K?

Отговорът е НЕ.

Засега не се притеснявайте за 8K. Може би сте чували за него и новият стандарт HDMI 2.1 е създаден да го поддържа. 8K е 7680 на 4320 резолюция или четири пъти повече от броя на пикселите от 4K. Понастоящем 8K телевизорите се предлагат като първокласни модели за значително повече пари от техните 4K еквиваленти (включително OLED, които вече са по-скъпи).

Няма налични 8K медии, готови за потребителите, и нито едно голямо студио или дистрибутори дори не са говорили за издаване на 8K филми или предавания досега. Няма дори физически или поточни медийни стандарти, които позволяват 8K видео да се пуска в продажба. Дори ако можете да намерите 8K телевизор, в най-добрия случай ще можете да гледате конвертиран 4K видеоклип на него. Така че засега не се притеснявайте, че 8K изведнъж ще замени 4K. Няма да стане скоро.

High Dynamic Range (HDR)

Докато 4K вече е утвърден като безпроблемен, има нова видео технология, която да се вземе предвид при покупка на телевизор. Съдържанието с висок динамичен обхват (HDR) дава много повече информация на дисплея, отколкото стандартен видео сигнал. Разделителната способност остава същата като UHD, но диапазонът на цвета и количеството светлина, които всеки пиксел може да произведе, е значително по-широк.

High Dynamic Range (HDR)

Благодарение на новата LCD и OLED панелна технология, телевизорите от висок клас могат да показват по-широка цветова гама и по-фини градиенти на светлина и тъмнина. Стандартното видео е изградено около ограниченията на по-старите телевизори, умишлено използвайки зададена гама от цветова и светлинна информация в сигнала. HDR нарушава тези ограничения и използва разширени диапазони с по-фини стойности между тях. По принцип това означава, че HDR дисплеите могат да произвеждат повече цветове и повече нюанси на сивото (или по-скоро стойности на яркостта) от стандартните дисплеи с динамичен обхват.

HDR все още е развиваща се технология и е лесно да бъдете объркани от нея. Има два основни HDR стандарта с налично в търговската мрежа съдържание: HDR 10 и Dolby Vision. HDR 10 е отворена платформа, която използва 10-битови цветни стойности. UHD Alliance сертифицира телевизори, които отговарят на стандарта HDR 10, заедно с минимални съотношения на яркост и контраст, като UltraHD Premium. Dolby Vision е затворен стандарт, използван от Dolby, който поддържа 12-битов цвят и определя диапазоните в сигнала, който предоставя на дисплея в движение, въз основа на самия дисплей и нуждите на сцената. Телевизорите, които поддържат Dolby Vision, ще отбележат това върху опаковката си.

Някои по-нови HDR стандарти и варианти започват да се появяват, но тепърва предстои да видят приемането в телевизорите, които HDR10 и Dolby Vision имат. Hybrid Log Gamma (HLG) е стандарт, разработен от BBC и японския оператор NHK, който е обратно съвместим със стандартните телевизори с динамичен обхват. Междувременно Samsung и Amazon Video работят върху HDR10 +, за който се твърди, че добавя променливи метаданни към яркостта, променяйки обхвата на ярко и тъмно, който видеото може да показва от сцена на сцена. Ще видим как ще бъдат приети в бъдеще.

HDR съдържанието обикновено е по-рядко от UHD, но става все по-достъпно. Ultra HD Blu-ray използва HDR10 и ще поддържа допълнителни HDR стандарти, а Netflix и Vudu предлагат филми и предавания Dolby Vision цифрово. На този етап е трудно да се определи дали единият стандарт е по-добър от другия; HDR10 използва по-конкретни стойности и е по-лесно технически да се оцени, но Dolby Vision е проектиран така, че да отговаря специално на нуждите и ограниченията на какъвто и да е телевизор, който използвате. Независимо кой използвате, моделите с възможност за HDR могат да създадат по-добра картина от телевизорите, които не поддържат по-широка цветова гама или увеличен обхват на яркост.

Струват ли си цената евтините телевизори

Бюджетните телевизори могат да бъдат много привлекателни, особено ако все още не сте скочили до 4K и сте обезсърчени от ценови етикети с над 1000 лева. Бъдете внимателни, когато видите скъп модел, макар и да пише 4K HDR. 

Ефективността сред бюджетните телевизори варира изключително силно и тенденциите към посредствеността. Ще откриете няколко много добри сделки, като TCL 6-серията, която успява да съчетае отлично качество на картината с ниска цена. 

Не разчитайте и на големите имена да бъдат надеждно висококачествени в своите бюджетни редове. Докато компании като LG, Samsung и Sony могат да направят някои невероятни водещи телевизори, техните евтини модели обикновено не са по-добри от базовите модели на по-бюджетни марки като Element, Hisense и TCL – и те обикновено са малко по-скъпи. 

Каква е разликата между OLED и LED?

Плазмените телевизори бяха единствените модели плоски панели, които бяха представени за първи път преди повече от десетилетие. Вече са мъртва категория и скоро няма да видите голям производител, който да предлага нов плазмен телевизор. Това означава, че изборът ви ще се състои най-вече от LCD с LED подсветка (наричани още просто LED телевизори), както и много по-рядко срещани, много по-скъпи OLED дисплеи.

Бележка: LCD и LED телевизорите обикновено се считат за отделни, въпреки че и двете използват LCD панели. Самите LCD панели не са осветени, така че трябва да бъдат осветени. LED телевизорите просто осветяват LCD с LED, докато LCD телевизорите използват CCFL (флуоресцентни лампи със студена светлина) за подсветка. Дизайнът с подсветка на CCFL е отпаднал и почти всеки LCD телевизор в момента е осветен от светодиоди.

OLED and LED

Има допълнителни разлики в различните дизайни. LED телевизорите могат да бъдат осветени с ръб или подсветка. Осветените с ръб телевизори осветяват екраните си с масиви от светодиоди по краищата на панелите, което позволява на комплекта да бъде тънък и лек. Телевизорите с подсветка използват голям набор от светодиоди непосредствено зад панела, което прави екрана малко по-дебел, но му позволява да осветява по-равномерно панела и за екрани от висок клас регулира отделни светодиоди, за да подобри нивата на черното в сцените. Много добри системи за осветяване на ръбове обаче могат да създадат отлични снимки, а производителите на телевизори правят LED матрици с подсветка по-малки и по-тънки, така че разграничението означава по-малко от преди. Независимо от технологията, тънкостта и яркостта на LED телевизора ще бъдат приблизително пропорционални на ценовия диапазон.

Какъв размер на екрана трябва да получа?

Голям телевизор, който е твърде близо за гледане, може да бъде също толкова неудобен , както и малък, който е твърде далеч от вас, така че не предполагайте, че най-големият наличен екран е най-добрият избор. Има няколко различни основни правила относно размера на телевизионния екран въз основа на разстоянието ви от него.

Обикновено разстоянието на вашия диван до телевизора ви трябва да бъде между 1,2 и 1,6 пъти диагоналното измерване на екрана ви. Така че, ако диванът ви е на два метра от екрана, можете спокойно да гледате телевизор между 42 и 60 инча. Ако вашият диван е на 1,50 см разстояние, 37- до 52-инчов екран трябва да ви е добре.

Ако искате възможно най-голямата картина, трябва да помислите за вземане на проектор. Hisense 100-инчовият 4K Ultra HD интелигентен лазерен телевизор (100L8D) създава масивна, ярка 100-инчова естествена 4K картина, която никой потребителски LCD или OLED не може да предложи.

Приложения и услуги за Smart TV

Почти всички телевизори вече предлагат уеб приложения и вграден Wi-Fi. Тези функции ви позволяват да се свържете с интернет и да имате достъп до онлайн услуги като Amazon, Netflix, Hulu, Sling TV и YouTube. Много от тях също интегрират услуги на социални мрежи като Facebook и Twitter, а много производители предлагат цели екосистеми за приложения с възможност за изтегляне с други програми и игри, които можете да играете. Някои производители като Samsung и LG разработват свои собствени свързани платформи за своите интелигентни телевизори, докато други като Insignia, Sony и TCL използват системи на трети страни като Amazon Fire TV, Android TV и Roku TV, за да предоставят на своите телевизори приложения и онлайн услуги.

Добавяне на звукова система

Телевизорите имат вградени високоговорители, които функционират достатъчно добре в смисъл, че можете да разберете диалога, но освен това те обикновено са доста смазващи. С малки изключения можете значително да подобрите филма и игрите си, като получите допълнителна система високоговорители, като саундбар или специална многоканална система за домашно кино.

Ако бюджетът ви е ограничен, звуковата лента е най-добрият ви избор. Саундбарите са дълги, тънки, автономни високоговорители, които седят под или над вашия телевизор. Малки и лесни за настройка, те са по-евтини от системите с много високоговорители. Звуковите ленти обикновено не разделят каналите достатъчно, за да поставят точно звукови ефекти, но са станали доста добри в създаването на голямо звуково поле около вас. 

Write a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *