Как да разглобим лаптопа си?

Случвало ли ви се е да се чудите как някои хора разглобяват и сглобяват лаптопите си с лекота? Да, това е възможно, защото те следват няколко определени стъпки и правила, с които и вие може да се запознаете в тази статия. 

Защо бихте искали да го разглобите?

Обикновено разглобяването се налага при дефектни клавиатури, подмяна на батерии, дънни платки, твърди дискове, или други основни компоненти.

Разглобяването е необходимо и за почистване на вентилаторите и системата за охлаждане, както и за други подобни причини. За да почистите лаптопа, ще разберете как само в няколко стъпки може да направите това и вкъщи.

Разглобяването стъпка по стъпка

Няма да са ви нужни сложни описания, схеми или непонятни термини. Въоръжете се с внимание и спазвайте указанията:

       1. Подготовка

Спазвайте мерките за безопасност и изключете лаптопа, преди да сте започнали с разглобяването. Ако е възможно, махнете батерията. Поставете го на мека повърхност, като хавлия, за да предотвратите надраскване или повреда на корпуса.

       2. Отстраняване на винтовете

Използвайте подходяща отвертка, за да отстраните всички винтчета от долната страна на лаптопа. Приберете ги в отделна кутийка, за да не ги изгубите.

       3. Отваряне на капака

Отворете капака. Внимавайте да не повредите пластините или кабелите, които може да са свързани към капака.

       4. Отстраняване на клавиатурата

В повечето компютри клавиатурата е прикрепена с няколко винта или заключващи механизми. Махнете ги и след това я повдигнете внимателно.

       5. Премахване на твърдия диск

Твърдият диск обикновено е лесно разпознаваем и може да бъде отстранен, като се издърпа от портовете. Аналогично и други компоненти могат да бъдат отстранени след разхлабване на винтчетата, които ги държат.

       6. Демонтаж на охладителната системата

Този етап може да бъде малко по-сложен, тъй като системата за охлаждане често е свързана с процесора. Ако сте решили да смените термопастата, уверете се, че сте закупили качествена такава за подмяна.

       7. Сглобяване

Вече сте готови с разглобяването и може да се върнете по обратен ред по указанията, за да се уверите, че не сте пропуснали нещо и че всички елементи са поставени правилно по местата си.

Една препоръка – не забравяйте да проверите гаранцията на лаптопа и ако все още е валидна, е препоръчително да се възползвате от възможността за гаранционно обслужване в специализиран сервиз. По този начин ще сте напълно сигурни, че при разглобяването, почистването и поддръжката на устройството ще бъдат изрядни.

Write a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *