Как да изберем пералня според нуждите ни

Изборът на пералня е все по-труден в днешно време, особено предвид голямото разнообразие от марки и модели, които са достъпни на пазара. Конкурентите се стремят да предоставят най-доброто за своите потребители, а иновативните технологии правят рутинното домакинство, като прането, едно изцяло ново изживяване.

Научете повече по темата за избора на пералня, факторите, на които да обърнете внимание и друга важна информация в следващите редове.

Начин на зареждане

Може да избирате между два типа – перални с фронтално и горно зареждане. Първите модели са сред най-предпочитаните, защото са с по-голям капацитет, разполагат с повече мощност и функции, а освен това са и по-удобни за ползване. Тези с горно зареждане са подходящи за помещения с пространствено ограничение.

Вграждане

Ако не разполагате с достатъчно пространство, но искате да заложите на уред с фронтално зареждане поради повечето функции, вместимост и мощност, може да заложите на пералня за вграждане. 

Капацитет

Ключово за избора на подходяща машина за пране, отговаряща на нуждата ви, е съобразяване на капацитета като основен фактор при покупка. Това е теглото дрехите в сухо състояние, които може да заредите в барабана на електроуреда, без това да повлияе на качеството на изпиране и функционалността на машината.

Енергиен клас и ефективност

Несъмнено енергийната ефективност е сред факторите, на които задължително трябва да обърнете внимание, особено ако искате да постигнете икономичност на потреблението на електричество. Тук енергийният клас оказва пряко влияние и е важен за избора. Препоръчително е да се насочите към модели с висок енергиен клас – A, А+, А++, което да се отрази на ежемесечните сметки за ток.

Допълнителни особености

Част от допълнителните особености, които трябва да съобразите при избора на пералня, са:

 1. Сушилня
  Много от съвременните машини за пране са комбинирани със сушилня, което освен че ви гарантира по-бързо изсушаване на дрехите, но и спестява много пространство. Това крие своите предимства и недостатъци, които следва да прецените при крайното си решение.
 2. Видове и брой на програмите
  Разгледайте какви са спецификите относно програмите за пране и сушене, ако моделът разполага и със сушилня. Съвременните уреди предлагат разнообразие от програми, които се различават по количество дрехи, тип на материята, температура на изпиране, времетраене, обороти на центрофугата и други.
 3. Начин на управление
  Помислете дали се нуждаете от механичен или автоматичен модел. Най-иновативните електроуреди осигуряват възможност за Wi-Fi управление.
 4. Допълнителни удобства
  Възможност за автоматично дозиране, отложен старт, LED дисплей са удобства, които са ценени от редица домакинства.

Това са основните фактори, на които трябва да обърнете внимание, за да се уверите, че сте направили добър избор на пералня.

Write a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *